B1 Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, B1 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi birçok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.
B1 Vitamini Günlük İhtiyaç:
Günlük alım miktarı 1- 1.5 mg'dır. B1 vitamini tek başına alınabileceği gibi diğer B vitaminleriyle ( B kompleks ) birlikte de alınabilir.
Suda eriyen bir vitamin olan B1 vitamini diğer B vitamini çeşitleri ile beraber kullanıldığında daha etkili olur. Tiamin ısı ve ışığa duyarlıdır. B 1 vitamin fazla alınsa da vücutta depolanmaz idrar yoluyla atılır.
B1 vitamininin bilinen toksik etkisi yoktur.
B1 vitamininin yararları:
B1 vitamini karbonhidrat metabolizmasında rol oynar. Karbonhidratları parçalayarak vücuda enerji temin eden glikoza dönüşmesini sağlar. Kalp ve merkezi sinir sistemi enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşılar. Bu yüzden B1 vitamininin eksikliği nörolojik rahatsızlıklara ve kalp sorunlarına yol açabilir.
Kan dolaşımını düzenler.
Damar sertliğine karşı koruyucudur.
Vitamin B1 sigara ve alkolün olumsuz etkilerine karşı koruyucu etki gösterir.
B1 vitamini eksikliği:
Tiyamin eksikliğinde, hücrelerin bazı amino asitlerin ve pirüvik asidin kullanılması azalırken, yağ kullanımı artar. Tiyamin eksikliğinde görülen sorunların ve bozuklukların ana nedeni de budur.Tiyamin eksikliğinin semptomları olarak şunları sıralayabiliriz:
* İştahsızlık,
* Depresyon,
* Yorgunluk,
* Sindirim rahatsızlıkları,
* Kas ve sinir rahatsızlıkları,
* Beriberi hastalığı.
* unutkanlık,bağımlılık,salalık yapar
Merkezi sinir sistemi enerji ithiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşıladığı için tiyamin eksikliğinde en çok etkilenen vücut bölümlerinden biri de merkezi sinir sistemidir. Nöronlarda kromatoliz görülmesi riski yükselir. Aynı zamanda, tiyamin eksikliği nöron aksonlarını saran miyelin tabakasının aşınmasına ve yok olmasına neden olabilir. Bu ise ciddi nörolojik hastalıklara ve bozukluklara neden olabilir.
Merkezi sinir sistemi ile beraber karbonhidrat metabolizmasıyla enerji ihtiyacını karşılayan diğer bir yapı da kalptir. Tiyamin eksiği ile beraber gelen karbonhidrat metabolizmasındaki düşüş ve sorunlar kalp kasını zayıflatır ve bu zamanla ciddi kardiyovasküler sorunlar yaratabilir.
Bunların dışında tiyamin hastalığı sindirim sistemi (gastrointestinal) bozukluklara neden olabilir. Tiyamin eksikliğinin en belirgin sonucu da beriberi hastalığıdır.
B1 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar:
Fazla miktarda alkol kullananlar arasında bu vitaminin eksikliği görülebilir.
Yaşlı kişiler arasında da B1 vitamin eksikliğine rastlanır.
Antiasit ve doğum kontrol ilaçları kullananlar
Karbonhidrat oranı fazla olan diyetle beslenenler
Yoğun stres altında bulunanların thiamin'e gereksinimleri fazlalaşır.
Hamile ve emziren bayanların da bu vitamine ihtiyaçları artar.
B1 vitamini açısından zengin besinler:
Süt ve süt ürünleri
Sebzeler
Rafine edilmemiş tahıl
Meyve
Et ve balık
Pirinç kabuğu
Ayçekirdeği
Bira mayası
Bezelye de B1 vitamini içeren yiyecekler arasındadır.
A Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi birçok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.
B1 Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, B1 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi birçok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.
B2 Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, B2 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi bir çok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.
B3 Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, B3 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi bir çok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.
B5 Vitamininin Yararları, Görevleri, Eksikliği, Fazlalığı, B5 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? gibi bir çok sorunun cevabı bu yazımızda sizleri aydınlatacak.